At the Whitney, a new structure forges a different relationship with the city

The new home of the Whitney Museum begins where the High Line ends. The wildly popular linear park, built on an unused elevated train line on the west side of Manhattan, stops abruptly at Gansevoort Street, in the formerly gritty meatpacking district, now home to the usual suspects in the luxury retail business. Tourists and flaneurs who reach the park’s terminus descend a gentle staircase to ground level, where they can turn left for shopping, eating and drinking, or right toward the Hudson River and into the glassy embrace of the Whitney’s enticing lobby.

It reminds one of a fishing weir: The flow of humanity off the High Line is neatly sucked into the cultural orbit of the Whitney. Other museums must cast a rod and hope to reel in visitors; the Whitney is now well situated to open its gates and let the currents

Article source: http://www.washingtonpost.com/entertainment/museums/at-the-whitney-a-new-structure-forges-a-different-relationship-with-the-city/2015/04/18/ec59948c-e5d1-11e4-b510-962fcfabc310_story.html

This entry was posted in Fine Art News and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.